News

Vizitë zyrtare e Presidentit Shqiptar në Urdhrin e Maltës

Vizitë zyrtare e Presidentit Shqiptar në Urdhrin e Maltës
19/04/2024

Mjeshtri i Madh i Urdhrit Sovran Ushtarak të Maltës, Fra’ John Dunlap, priti sot në Pallatin Magjistral në Romë Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj, në një vizitë zyrtare për të festuar 30-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike. mes Tiranës dhe Urdhrit. Takimet e shumta në nivelin më të lartë, si në Romë ashtu edhe në Tiranë, dëshmojnë për gjendjen e shkëlqyer të marrëdhënieve, të konstatuara edhe gjatë një takimi tjetër të fundit në Romë mes Mjeshtrit të Madh dhe Presidentit shqiptar gjatë festimeve në dhjetor 2022 për 110-vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë nga Perandoria Osmane.

Presidenti shqiptar shoqërohej nga ambasadorja në Urdhrin e Maltës, Majlinda Dodaj. Pranë Mjeshtrit të Madh, përveç ambasadorit të Urdhrit në Shqipëri, Stefano Palumbo, ishin të pranishëm edhe disa pozicione të larta të Këshillit Sovran, qeverisë së Urdhrit të Maltës.

Presidenti shqiptar, i diplomuar në mjekësi, vlerësoi punën jetike humanitare të vullnetarëve të Korpusit të Ndihmës së Urdhrit të Maltës, veçanërisht në veri të Shqipërisë, ku kryesisht ofrojnë kujdes shëndetësor parësor në zonat e thella malore. Këto aktivitete mbështeten nga Ambasada e Urdhrit të Maltës në Tiranë, së bashku me projekte për integrimin social dhe arsimor të komuniteteve rome, shpërndarjen e paketave ushqimore për familjet e pafavorizuara dhe ndihmën për të moshuarit që jetojnë vetëm në rajonet më të largëta. Për ndihmën humanitare në favor të grupeve më të dobëta sociale, Malteser Shqipëri mori dekoratën “Nënë Tereza” për 25 vite aktivitet.

Gjatë bisedimeve, Fra’ John Dunlap dhe Presidenti Begaj diskutuan gjithashtu çështje që lidhen më ngushtë me ngjarjet ndërkombëtare, si pasojat dramatike humanitare të luftës në Ukrainë dhe konfliktit në Tokën e Shenjtë si dhe rolin e rëndësishëm që kanë luajtur institucionet fetare në promovimi i dialogut ndërfetar.

Gjithashtu u shpresua që bashkëpunimi humanitar ndërmjet Shqipërisë dhe Urdhrit të Maltës, me një rritje të shtrirjes së veprimit në vend, të zhvillohej më tej. Presidenti siguroi gjithashtu se Shqipëria do t’i ofrojë gjithmonë mbështetje Urdhrit të Maltës në zhvillimin e aktiviteteve të ndihmës për më të dobëtit dhe zbatimin e projekteve të përbashkëta.

Ka pasur shumë vizita të nivelit të lartë midis Shqipërisë dhe Urdhrit të Maltës, duke përfshirë dy vizita zyrtare të Presidentëve të Republikës (në 2008 dhe 2016), një vizitë zyrtare nga një Mjeshtër i Madh (në 2015), një vizitë zyrtare nga një Kryetar të Parlamentit (në vitin 2018), dy vizita zyrtare nga një Ministër i Jashtëm dhe Zëvendësministër i Jashtëm (në 2009 dhe 2011). Marrëveshjet postare dhe bashkëpunimi janë nënshkruar gjithashtu me Shqipërinë përkatësisht në vitin 2011 dhe 2016.

Kategoria: Lajme