Mjeshtri i Madh

Epror fetar dhe sovran i Urdhrit të Maltës

Mjeshtri i madh zgjidhet për 10 vite nga Këshilli i Shtetit.

Sipas Kushtetutës, si Epror dhe Sovran fetar, ai duhet t’i përkushtohet plotësisht zhvillimit të veprave të Urdhrit dhe të japë shembullin e të jetuarit sipas parimeve të krishtera për të gjithë anëtarët e Urdhrit. Ai është i veshur me autoritete supreme.

Së bashku me Këshillin Sovran, Mjeshtri i Madh nxjerr masat legjislative që nuk mbulohen nga Kushtetuta, shpall aktet e qeverisë, menaxhon pasuritë financiare, ratifikon marrëveshjet ndërkombëtare dhe thërret Kapitullin e Përgjithshëm.

Shtetet me të cilat Urdhri ka marrëdhënie diplomatike e njohin Mjeshtrin e Madh me prerogativat, imunitetet dhe nderimet e rezervuara për krerët e shteteve.
Mjeshtri i Madh banon në selinë e qeverisë së Urdhrit, Pallatin Magjistral në Romë.

Mjeshtri i Madh, SH.T Fra’ John T. Dunlap

I lindur në Otava, Kanada, më 16 Prill 1957, pasi studioi në Universitetin e Nicës, John Dunlap u diplomua në Universitetin e Otavës, dhe më pas mori diplomën e tij në Jurik nga Universiteti Western Ontario. Atij i është dhënë një diplomë nderi në Shërbimin Publik Universiteti John Cabot i Romës.

Fra’ John Dunlap është një avokat në shtetin e Nju Jorkut dhe një avokat i provincës së Ontarios. Në vitin 1986, ai iu bashkua firmës ligjore të Dunnington, Bartholow & Miller në Nju Jork, duke u bërë partner në 1993. Ai është i specializuar në ligj për korporata dhe emigrim. Jurist me famë ndërkombëtare, ai është këshilltar ligjor që nga viti 1997 pranë Misionit të Përhershëm të Selisë së Shenjtë në Kombet e Bashkuara.

Fra’ John Dunlap u afrua me Urdhrin e Maltës dhe gjeti vokacionin e tij fetar në mes të viteve 1980 gjatë punës vullnetare me pacientë që vuajnë nga AIDS dhe sëmundje të tjera në Qendrën Mjekësore Cardinal Crooke në Harlem (Nju Jork). Ai ka shërbyer si vullnetar në atë spital çdo javë për 30 vitet e shkuara.

I pranuar në Urdhrin e Maltës në vitin 1996, ai bëri premtimet solmene si Kalorës në vitin 2008. Për më shumë se një dekadë ai shërbeu në Urdhrin e Maltës si President i Komisionit për Mbrojtjen e Emrave dhe Emblemave si dhe si Përfaqësues pranë Aleancës së Urdhrave të Shën Gjonit.

Në vitin 2009 Fra’ John Dunlap u zgjodh për një mandat pesë-vjeçar si anëtar i Këshillit Sovran. Ai është rizgjedhur për mandate të tjera pesëvjeçare nga Kapitulli i Përgjithshëm – organi zgjedhor i Urdhrit – në 2014 dhe 2019. Ai drejton Urdhrin e Maltës si Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh që nga Qershori 2022, duke ndjekur vdekjen e Fra’ Marco Luzzago.