This website uses technical and assimilated cookies as well as user-profiling third party cookies in a grouped format to simplify online navigation and to protect the use of services. To find out more or to refuse consent to the use of one or any of the cookies, click here . Closing this banner, browsing this page or clicking on anything will be taken as consent to the use of cookies.

Close

Marrëdhëniet me Shqipërinë

Ishte viti 1994 kur Urdhri Sovran i Maltës dhe Shqipëria vendosën marrëdhënie diplomatike dypalëshe. Një vit më pas Malteser Albania, korpusi vullnetar i Urdhrit, filloi punën në vend.

Më 10 maj 2011, u nënshkrua marrëveshja postare ndërmjet Shqipërisë dhe Urdhrit Sovran të Maltës gjatë një ceremonie të zhvilluar në Pallatin Magjistral në Romë. Falë kësaj marrëveshjeje u krijua një shërbim i rregullt postar midis të gjithë territorit të Shqipërisë dhe selive ku Urdhri ushtron prerogativat e tij sovrane. Nënshkrues të marrëveshjes ishin Rrok Logu, ambasador i Shqipërisë në Urdhrin e Maltës dhe Gian Luca Chiavari, Marrësi i Thesarit të Përbashkët (Ministri i Financave) i Urdhrit të Maltës.

Më 22 janar 2014, Presidenti i Republikës, SH.T.Z. Bujar Nishani priti Ambasadorin e Urdhrit Sovran Ushtarak të Maltës, SH.T.Z Stefano Palumbo, rezident në Tiranë, i cili dorëzoi Letrat Kredenciale.

Në datën 15 qershor 2016, u nënshkrua një marrëveshje bashkëpunimi nga Zv.Ministrja e Jashtme e Shqipërisë, Odeta Barbullushi dhe nga ambasadori i Urdhrit Sovran të Maltës në Shqipëri, Stefano Palumbo. Qëllimi i marrëveshjes është të forcojë dhe promovojë projektet e spitalit, kujdesit shëndetësor, arsimit dhe reduktimit të rrezikut nga fatkeqësitë e Urdhrit të Maltës në vend.

Më 19-20 Janar 2016, SH.T.Z Mjeshtri i Madh Fra’ Matthew Festing, SH.T.Z Grand Chancellor dhe SH.T.Z the Grand Hospitaller ishin për një vizitë zyrtare në Shqipëri. Fra’ Matthew Festing u prit nga Presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani, kryetari i Kuvendit, Ilir Meta dhe kryeministri Edi Rama. Gjatë takimit, krerët shqiptarë shprehën mirënjohjen e tyre dhe të popullit shqiptar për kontributin e vyer të dhënë nga Organizata Shqiptare e Urdhrit të Maltës në njëzet vitet e fundit dhe vazhdimësinë e tij.

Me rastin e 20 vjetorit të organizimit ndihmës të Urdhrit në Shqipëri, Mjeshtri i Madh Fra’ Matthew Festing, i shoqëruar nga Albrecht Boeselager Kancelari i Madh dhe Dominique de La Rochefoucauld-Montbel Grand Hospitaller, vizituan selinë e Organizatës Shqiptare të Urdhrit të Maltës në Shkodër, në Shqipërinë veriperëndimore, dhe mësuan më shumë. nga projektet dhe aktivitetet e shumta që organizata ka ndërmarrë. Ai u prit nga Presidenti i Organizatës Mons. Lucjan Avgustini, Drejtori Ekzekutiv Maranaj Marku dhe stafi, vullnetarët dhe bashkëpunëtorët e Organizatës.

Më 7 nëntor 2016, Mjeshtri i Madh i Urdhrit Sovran të Maltës Fra’ Matthew Festing, priti në një vizitë zyrtare Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bujar Nishani, në Pallatin Magjistral në Romë.

Më 20 nëntor 2018, Mjeshtri i Madh i Urdhrit Sovran të Maltës Frá Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto priti një delegacion të kryesuar nga Kryetari i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, zoti Gramoz Ruci.

 

Ambasada e Urdhrit Sovran të Maltës në Shqipëri

“Rruga Abdi Kazazi, 34, H 11, kati 5”, 1010 - Tirana, Albania

Tel: +3554 222 0240 - Email: [email protected]