News

Presidenti shqiptar bashkohet me liderët botërorë për të uruar Fra’ John Dunlap për zgjedhjen e tij si Mjeshtër i Madh i 81-të

Presidenti shqiptar bashkohet me liderët botërorë për të uruar Fra’ John Dunlap për zgjedhjen e tij si Mjeshtër i Madh i 81-të
16/05/2023

Një ditë pas zgjedhjes së tij si kreu i Urdhrit Sovran Ushtarak të Maltës, Mjeshtri i Madh i 81-të Fra’ John Dunlap mori mesazhe të shumta urimesh nga krerët e shteteve të vendeve evropiane dhe joevropiane, si dhe nga ambasadat e vendet e akredituara në Urdhrin e Maltës.

Presidenti shqiptar, SH.T.Z. Bajram Begaj, ka dërguar një mesazh për të uruar Mjeshtrin e ri të Madh.

Zgjedhja e Fra’ John Dunlap më 3 maj, “hap një fazë të re në jetën e Urdhrit, i cili nën udhëheqjen e tij mund të angazhohet me energji edhe më të madhe në punën e tij të admirueshme në mbështetje të të sëmurëve dhe më të pambrojturve, veçanërisht në ato fusha të bota ku vetë dinjiteti i qenieve njerëzore shfaqet i kërcënuar”, thuhet në mesazhin e dërguar nga Presidenti i Republikës Italiane Sergio Mattarella, në të cilin shprehet një vlerësim i veçantë për Urdhrin e Maltës për “shpejtësinë operacionale në përgjigje të krizave dhe emergjencave”.

Përshëndetje erdhën edhe nga Spanja, ku Mbreti Felipe shprehu shpresën se Urdhri i Maltës do të jetë në gjendje të vazhdojë “misionin e tij të solidaritetit për më në nevojë”. Në mesazhin e tij, presidenti austriak, Alexander van der Bellen, thekson “kërkimin e admirueshëm” me të cilin Fra’ John Dunlap shoqëroi “riorganizimin e Urdhrit”, duke thënë se “njohja e sovranitetit ndërkombëtar ka një rëndësi të madhe për realizimin e Misioni i Rendit veçanërisht në zonat e krizës.” Presidenti gjerman, Frank-Walter Steinmeier, uroi “bekim hyjnor për këtë pozicion të rëndësishëm të mbajtur tashmë me dorë të sigurt si Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh në një periudhë vendimtare për Urdhrin”.

Roli i rëndësishëm i Urdhrit të Maltës “në ndihmën e mijëra refugjatëve ukrainas që ikin nga lufta” theksohet në telegramin e Presidentes së Republikës Sllovake, Zuzana Caputovà drejtuar Mjeshtrit të Madh. Presidenti i Republikës së Kazakistanit, Kassym-Jomart Tokayev, kujton se “partneriteti i fortë me Urdhrin e Maltës po feston 30 vjetorin e tij”. Mesazhe erdhën edhe nga presidenti i Republikës Çeke, Petr Pavel, i Republikës së Kroacisë, Zoran Milanoviç, presidenti bullgar, Rumen Radev, presidenti i Estonisë, Alar Kavis dhe Katerina Sakellaropoulou, Presidente e Republikës së Greqisë, si dhe nga disa vende të tjera evropiane, afrikane dhe të Amerikës së Jugut, dhe nga George Furey, kryetari i Senatit të Kanadasë, vendlindja e Mjeshtrit të Madh.

Jo vetëm mesazhe nga krerët e shteteve dhe qeverive, por edhe nga autoritete civile dhe fetare, institucione, anëtarë të Urdhrit të Maltës dhe qytetarë në mbarë botën që donin të uronin Mjeshtrin e ri si me letra ashtu edhe në rrjetet sociale.

Kategoria: Lajme