News

MËKËMBËSI I MJESHTRIT TË MADH TAKON PRESIDENTIN SHQIPTAR BAJRAM BEGAJ

MËKËMBËSI I MJESHTRIT TË MADH TAKON PRESIDENTIN SHQIPTAR BAJRAM BEGAJ
05/12/2022

Më 2 dhjetor, me rastin e festimeve të 110-vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Shqipërisë, Mëkëmbësi i Mjeshtrit të Madh, Fra’ John Dunlap, zhvilloi një takim në Romë me Presidentin e Shqipërisë, Bajram Begaj. Presidenti falenderoi Urdhrin e Maltës për aktivitetet e shumta shëndetësore dhe sociale të kryera në vend nga trupa vullnetare ‘Malteser Albania’ me mbështetjen e Ambasadës së Urdhrit.

Të pranishëm në takim ishin Kancelari i Madh, Riccardo Paternò di Montecupo, Sekretari i Përgjithshëm për Punët e Jashtme, ambasadori Stefano Ronca dhe Ambasadori i Urdhrit të Maltës në Shqipëri, Stefano Palumbo. Në takim u bashkua edhe kardinali shqiptar Ernest Simoni. I konsideruar si ‘armik i popullit’ nga regjimi komunist i Hoxhës dhe i burgosur prej disa vitesh, kardinali, tashmë 94 vjeç, është një nga figurat më të vlerësuara në vend ku ka ushtruar shërbimin e tij në disa fshatra, duke dhënë dëshminë e tij si një prift katolik i persekutuar që i mbijetoi regjimit.

Gjatë takimit u konfirmua synimi për të bërë vizita zyrtare me rastin e 30-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Urdhrit të Maltës dhe Shqipërisë, përvjetor ky që do të bjerë në vitin 2024. Në të njëjtin vit u themelua edhe Trupa e Ndihmës Shqiptare, e cila në shkurt 2021 mori mirënjohjen “Nënë Tereza” në njohje të angazhimit të saj të rëndësishëm ndaj shtresave më të varfra të popullsisë. Urdhri i Maltës dhe Shqipëria nënshkruan një Marrëveshje Postare në 2011 dhe një Marrëveshje Bashkëpunimi në 2016.

Kategoria: Lajme