MAGJISTRIA E MADHE SHPALL VDEKJEN E MËKËMBËSIT TË Mjeshtrit të Madh FRA’ MARCO LUZZAGO

07/06/2022

Magjistraria e Madhe njofton, me dhimbje të thellë, kthimin në shtëpinë e Atit të Shkëlqesisë së Tij, Mëkëmbësit të Mjeshtrit të Madh, Fra’ Marco Luzzago, i cili vdiq sot në Villa Ciccolini (Sforzacosta, provinca Macerata në Itali), pas një sëmundjeje të papritur. Sipas nenit 17 të Kushtetutës së Urdhrit Sovran të Maltës, Komandanti i Madh, Fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas-Boas ka marrë funksionet e Mëkëmbësit dhe do të qëndrojë kreu i Urdhrit Sovran deri në zgjedhjen e kreut të ri të Urdhrit.

Fra’ Marco Luzzago u zgjodh kreu i Urdhrit Sovran të Maltës më 8 nëntor 2020.

I lindur në vitin 1950 në Brescia, Fra’ Marco Luzzago, pasi kreu studimet në institutin e françeskanëve në Brescia, studioi mjekësi në Universitetet e Padovës dhe Parmës. Më pas atij iu kërkua të menaxhonte interesat pronësore të familjes së tij.

Ai iu bashkua Urdhrit Sovran të Maltës në vitin 1975 në Priorin e Madh të Lombardisë dhe Venecias dhe mori zotimet e tij solemne fetare në vitin 2003. Ai filloi të marrë pjesë në pelegrinazhet ndërkombëtare të Urdhrit të Maltës në Lourdes dhe pelegrinazhet kombëtare në Asizi dhe Loreto. Nga viti 2010 ai ia kushtoi jetën tërësisht Urdhrit të Maltës, duke u zhvendosur në rajonin e Marche për t’u kujdesur për një nga komandat e Urdhrit. Nga viti 2011 ai ishte Komandant i Drejtësisë në Priorin e Madh të Romës, ku mbajti postin e delegatit të rajonit të Marche të Veriut dhe kreut të bibliotekës. Midis 2017 dhe 2020, ai ishte Këshilltar i Shoqatës Italiane të Urdhrit të Maltës.

Nderimet për Fra’ Marco Luzzago, Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh, do të bëhen në Kishën e Santa Maria në Aventino, në kompleksin e vilës magjistrale të Maltës në Urdhrin Sovran të Maltës në Romë.

Për të lejuar të gjithë ata që dëshirojnë t’i bëjnë nderimet e tyre kreut të Urdhrit Sovran të Maltës, Kisha e Santa Maria në Aventino do të jetë e hapur të premten nga ora 16:00 deri në orën 18:00.

Të shtunën 11 qershor, të dielën 12 qershor dhe të hënën 13 qershor do të jetë i hapur nga ora 10:00 deri në orën 18:00. Hyrja nga Piazza Cavalieri di Malta, 4 Romë.

Varrimi solemn i Fra’ Marco Luzzago do të bëhet të martën më 14 qershor në orën 11:00, në Bazilikën dei Santi Bonifacio ed Alessio në Romë.

Mesazhet e ngushëllimit mund të dërgohen në: [email protected]

Kategoria: Lajme