News

Fra’ John Dunlap Mjeshtri i Madh i 81-të i Urdhrit të Maltës

Fra’ John Dunlap Mjeshtri i Madh i 81-të i Urdhrit të Maltës
03/05/2023
Fra’ John Dunlap është zgjedhur Princi dhe Mjeshtër i Madh i 81-të i Urdhrit Sovran Ushtarak të Maltës. Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh në momentin e zgjedhjes së tij, 66-vjeçari Fra’ John Dunlap, një kanadez, është kalorësi i parë i shpallur nga Amerika që zgjidhet si kreu i Urdhrit të Maltës.
Këshilli i Komplet i Shtetit, organi zgjedhor, u mblodh në Romë në Villa Magistral, një nga dy selitë institucionale të Urdhrit të Maltës, dhe e zgjodhi atë me një shumicë absolute votash, mbi bazën e një liste detyruese prej tre kandidatësh. treguar dje nga Kapitulli i Profesuar. Ishin 99 votues nga 18 vende të ndryshme.
Fra’ John Dunlap ia komunikoi zgjedhjen e tij Papa Françeskut me një letër të shkruar në dorën e tij. Ai do të betohet sot në orën 18.30 në prani të kardinalit Silvano Maria Tomasi c.s., delegat i posaçëm i Papës, në Kishën e Shën Marisë në Aventine, duke hyrë kështu në plotësinë e kompetencave të tij. Sipas nenit 13 të Kushtetutës së re, ai do të qëndrojë në detyrë për 10 vjet. Mjeshtri i Madh është kreu i Urdhrit të Maltës, një urdhër fetar laik i Kishës Katolike dhe në të njëjtën kohë një subjekt i së drejtës ndërkombëtare.
Mjeshtri i ri i madh, duke iu drejtuar anëtarëve të Këshillit Komplet të Shtetit, tha: “Unë e pranoj këtë detyrë me një shpirt të thellë shërbimi dhe me premtimin solemn për një angazhim të vazhdueshëm. Falënderoj secilin prej jush që keni besuar tek unë dhe që keni treguar dashurinë dhe përkushtimin tuaj të madh për Urdhrin tonë me praninë tuaj sot këtu. Ka shumë sfida që na presin, por të bashkuar në ndërgjegjësimin e misionit tonë të Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum (të dëshmuarit e besimit, të ndihmojmë të varfërit), jam i sigurt se do të jemi në gjendje t’i përballojmë ato së bashku të bashkuar dhe kohezivisht, në e njëjta frymë që udhëhoqi të bekuarin Gerard, themeluesin e Urdhrit mbi 900 vjet më parë.
Profili i Mjeshtrit të Madh
I lindur në Otava, Kanada, më 16 Prill 1957, pasi studioi në Universitetin e Nicës, John Dunlap u diplomua në Universitetin e Otavës, dhe më pas mori diplomën e tij në Jurik nga Universiteti Western Ontario. Atij i është dhënë një diplomë nderi në Shërbimin Publik Universiteti John Cabot i Romës.
Fra’ John Dunlap është një avokat në shtetin e Nju Jorkut dhe një avokat i provincës së Ontarios. Në vitin 1986, ai iu bashkua firmës ligjore të Dunnington, Bartholow & Miller në Nju Jork, duke u bërë partner në 1993. Ai është i specializuar në ligj për korporata dhe emigrim.
Jurist me famë ndërkombëtare, ai është këshilltar ligjor që nga viti 1997 pranë Misionit të Përhershëm të Selisë së Shenjtë në Kombet e Bashkuara.Fra’ John Dunlap u afrua me Urdhrin e Maltës dhe gjeti vokacionin e tij fetar në mes të viteve 1980 gjatë punës vullnetare me pacientë që vuajnë nga AIDS dhe sëmundje të tjera në Qendrën Mjekësore Cardinal Crooke në Harlem (Nju Jork). Ai ka shërbyer si vullnetar në atë spital çdo javë për 30 vitet e shkuara.
I pranuar në Urdhrin e Maltës në vitin 1996, ai bëri premtimet solmene si Kalorës në vitin 2008. Për më shumë se një dekadë ai shërbeu në Urdhrin e Maltës si President i Komisionit për Mbrojtjen e Emrave dhe Emblemave si dhe si Përfaqësues pranë Aleancës së Urdhrave të Shën Gjonit.Në vitin 2009 Fra’ John Dunlap u zgjodh për një mandat pesë-vjeçar si anëtar i Këshillit Sovran.
Ai është rizgjedhur për mandate të tjera pesëvjeçare nga Kapitulli i Përgjithshëm – organi zgjedhor i Urdhrit – në 2014 dhe 2019. Ai drejton Urdhrin e Maltës si Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh që nga Qershori 2022, duke ndjekur vdekjen e Fra’ Marco Luzzago.
Mjeshtri i Madh
Sipas nenit 12 të Kushtetutës, Mjeshtri i Madh është Kryetari i Urdhrit dhe ka  Epror dhe Sovran fetar, ai ka të drejtë për prerogativa dhe nderime sovrane, si dhe titullin e Lartësisë Më të Shquar. Ai duhet t’i përkushtohet plotësisht rritjes së veprave të Urdhrit dhe të shërbejë si shembull i jetës autentike të krishterë për të gjithë anëtarët (neni 106 i Kodit).
Së bashku me Këshillin Sovran, Mjeshtri i Madh nxjerr masat legjislative që nuk mbulohen nga Kushtetuta, shpall aktet e qeverisë, menaxhon pasuritë financiare, ratifikon marrëveshjet ndërkombëtare dhe thërret Kapitullin e Përgjithshëm.
Shtetet me të cilat Urdhri ka marrëdhënie diplomatike e njohin Mjeshtrin e Madh me prerogativat, imunitetet dhe nderimet e rezervuara për krerët e shteteve.
Mjeshtri i Madh banon në selinë e qeverisë së Urdhrit, Pallatin Magjistral në Romë.
Kategoria: Lajme