News

Deklarata e Mjeshtrit të Madh Fra’ John Dunlap mbi emërimin e Kardinalit Ghirlanda si Cardinalis Patronus i ri

Deklarata e Mjeshtrit të Madh Fra’ John Dunlap mbi emërimin e Kardinalit Ghirlanda si Cardinalis Patronus i ri
22/06/2023

“Ne jemi të nderuar nga vendimi i Papa Françeskut për të emëruar Eminencën e Tij Kardinalin Gianfranco Ghirlanda si Cardinalis Patronus të Urdhrit të Maltës.”

“Kardinali Ghirlanda ka luajtur një rol kyç në hartimin e Kushtetutës dhe Kodit të Re dhe ka dedikuar shumë kohë për të siguruar mbarëvajtjen e ardhshme të Urdhrit tonë të dashur. Së bashku me kardinalin Silvano Tomasi, delegatin special të Papës, Kardinali Ghirlanda i ka dhënë një ndihmë të çmuar Urdhrit gjatë procesit të rinovimit të tij”, komentoi Mjeshtri i Madh, Lartësia e Tij Më e Shquar Fra’ John Dunlap.

Papa Françesku emëroi Kardinalin Gianfranco Ghirlanda si Cardinalis Patronus të ri të Maltës më 19 qershor 2023. Cardinalis Patronus ka për detyrë të promovojë interesat shpirtërore të Urdhrit dhe anëtarëve të tij, si dhe të avancojë marrëdhëniet midis Selisë së Shenjtë dhe Urdhrit.

Kardinali Ghirlanda mori një doktoraturë në jurisprudencë nga Universiteti i Romës në vitin 1966. Në të njëjtin vit ai hyri në Shoqërinë e Jezusit dhe përfundoi studimet për teologji në Universitetin Papnor Gregorian. U shugurua meshtar në vitin 1973. Më pas mori diplomën dhe doktoraturën në të drejtën kanonike nga i njëjti Universitet.

Nga viti 1975 dha mësim të drejtën kanonike në Institutin e Studimeve Fetare, Fakultetin e Teologjisë dhe Fakultetin e Drejtësisë Kanonike në Universitetin Papnor Gregorian, ku më vonë do të bëhej profesor i rregullt. Nga viti 1995 deri në vitin 2004 ka qenë dekan i Fakultetit të Drejtësisë Kanonike dhe nga viti 2004 deri në vitin 2010, Rektor i Universitetit Papnor Gregorian.

Kardinali Ghirlanda i ka shërbyer Selisë së Shenjtë si konsulent në kongregacione dhe këshilla të ndryshme, duke përfshirë Urdhrin e Maltës gjatë rinovimit të tij. Ai u shpall Kardinal nga Papa Françesku në konsistencën e 27 gushtit 2022.

Kategoria: Lajme