News

Urdhri i Maltës në Shqipëri në mbështetje të evakuarve afganë

Order of Malta Albania Afghani refugees
24/10/2021

Në koordinim me Ministrinë e Punëve të Jashtme, Organizata Shqiptare e Urdhrit të Maltës është përfshirë në mënyrë aktive në mbështetjen e të evakuarve nga Afganistani që nga gushti i kaluar, kur – pas dy dekadash – trupat amerikane u larguan nga vendi. Deri tani 1300 persona, shumë fëmijë dhe të moshuar, kanë mbërritur në Shqipëri ku qeveria u ka dhënë atyre statusin e mbrojtjes së përkohshme, në harmoni me nismat e ndërmarra nga Shtetet e Bashkuara.

Aktivitetet e para u ngritën në qendrën e pritjes në Shëngjin pranë Lezhës, ku aktualisht janë strehuar 937 të evakuar, ish-bashkëpunëtorë të administratës amerikane (230 të tjerë do të mbërrijnë në ditët në vijim), mes të cilëve rreth 150 fëmijë. Strehëza mbështetet financiarisht nga disa institucione, siç shpjegon Ambasadori i Urdhrit të Maltës në Shqipëri Stefano Palumbo: “Një rrjet fondacionesh amerikane që japin grante koordinohet me Save the Children, Samaritan Purse, Këshillin Amerikan dhe Organizatën Shqiptare të Urdhrit të Malta. Organizata jonë e ndihmës së parë është e vetmja organizatë jofitimprurëse shqiptare që merr pjesë në këtë rrjet, duke na bërë të gjithë ne vullnetarët veçanërisht krenarë për punën tonë nën simbolin e Kryqit me tetë cepa”.

Organizata Shqiptare e Urdhrit të Maltës ofron shërbim infermieror në ambulancë çdo ditë nga ora 08:00 deri në orën 19:00 dhe një shërbim online të urgjencës mjekësore. “Na janë kërkuar konkretisht konsulta okulistike, ekografi për gratë shtatzëna dhe shërbim transporti mjekësor. Organizojmë edhe aktivitete sportive dhe argëtuese për fëmijët”, thotë Maranaj Marku, Drejtor i Organizatës Shqiptare të Urdhrit të Maltës.

Qendra e dytë në të cilën është angazhuar aktivisht Organizata Shqiptare e Urdhrit të Maltës është qendra e pritjes në Kavajë (Durrës) që pret 150 të evakuar, mes tyre 50 fëmijë dhe një grua shtatzënë e cila ka lindur vetëm pak ditë më parë. Qendra financohet nga Fondacioni i Shoqëria e Hapur dhe Urdhri i Maltës mbështet stafin mjekësor duke ofruar materiale diagnostikuese, dezinfektues dhe pajisje mbrojtëse.

Përveç kësaj, Urdhri i Maltës në Shqipëri po mbështet një kamp të ri pritës afër Prishtinës në Kosovë, ku falë bujarisë së Malteser Hilfsdienst të Dioqezës së Köln, ka dorëzuar 2000 maska ​​FFP2 dhe 500 teste PCR Covid. Kampi është shtëpia e rreth 1000 njerëzve, duke përfshirë rreth 100 fëmijë dhe adoleshentë. Destinacionet e këtyre të evakuuarve, megjithatë, nuk janë domosdoshmërisht Shtetet e Bashkuara, ndryshe nga të evakuarit në tokën shqiptare, por disa vende evropiane. Edhe këtu, Ambasada e Urdhrit të Maltës në Shqipëri dhe organizata e Urdhrit kanë krijuar një partneritet duke ofruar aktivitete për fëmijët, pasi kujdesi shëndetësor dhe infermieror tashmë mbështetet mirë nga vetë NATO.