Mëkëmbës i Mjeshtrit të Madh

Epror fetar dhe sovran i Urdhrit të Maltës

Sipas Kushtetutës, si Epror dhe Sovran fetar, ai duhet t’i përkushtohet plotësisht zhvillimit të veprave të Urdhrit dhe të japë shembullin e të jetuarit sipas parimeve të krishtera për të gjithë anëtarët e Urdhrit. Ai është i veshur me autoritete supreme.

Së bashku me Këshillin Sovran, Mëkëmbësi i Mjeshtrit të Madh nxjerr masat legjislative që nuk mbulohen nga Kushtetuta, shpall aktet e qeverisë, menaxhon pasuritë financiare, ratifikon marrëveshjet ndërkombëtare dhe thërret Kapitullin e Përgjithshëm.

Shtetet me të cilat Urdhri ka marrëdhënie diplomatike e njohin Mëkëmbësin e Mjeshtrit të Madh me prerogativat, imunitetet dhe nderimet e rezervuara për krerët e shteteve.
Mëkëmbësi i Mjeshtrit të Madh banon në selinë e qeverisë së Urdhrit, Pallatin Magjistral në Romë.

Mëkëmbësi i Mjeshtrit të Madh, SH.T Fra’ John T. Dunlap

Fra ‘John T. Dunlap lindi në Otava, Kanada, në vitin 1957. Pas studimeve në Universitetin e Nicës, ai u diplomua në Universitetin e Otavës, dhe më pas mori diplomën e tij në Jurik nga Universiteti Western Ontario. Atij i është dhënë një diplomë nderi në Shërbimin Publik Universiteti John Cabot i Romës.

Fra’ John Dunlap është një avokat në shtetin e Nju Jorkut dhe një avokat i provincës së Ontarios. Në vitin 1986, ai iu bashkua firmës ligjore të Dunnington, Bartholow & amp; Miller në Nju Jork, duke u bërë partner në 1993. Ai është i specializuar në ligj për korporata dhe emigrim. Jurist me famë ndërkombëtare, ai është këshilltar ligjor që nga viti 1997 pranë Misionit të Përhershëm të Selisë së Shenjtë në Kombet e Bashkuara.

I pranuar në Urdhrin e Maltës në vitin 1996, ai bëri premtimet e përkohshme si Kalorës i Drejtësisë në vitin 2004. Në vitin 2006 ai u zgjodh Regjent i parë (epror fetar), i Nën-Priorisë së Zojës së Lourdes me qendër në Nju Jork. Më 7 qershor 2008, ai bëri betimet solemne si anëtari i parë amerikan.

Në vitin 2009 Dunlap u zgjodh për një mandat pesë-vjeçar si anëtar i Këshillit Sovran. Ai është rizgjedhur për mandate të tjera pesëvjeçare nga Kapitulli i Përgjithshëm – organi zgjedhor i Urdhrit – në 2014 dhe 2019.

Për më shumë se një dekadë ai shërbeu në Urdhrin e Maltës si President i Komisionit për Mbrojtjen e Emrave dhe Emblemave si dhe si Përfaqësues pranë Aleancës së Urdhrave të Shën Gjonit.